![Emotikon](/media/lib/1/1171536941_207901-38206ed0d9b5597174fc6774beb8eead.jpeg)
Czy e-mail dobrze wywiązuje się ze swoich zadań?
15 lutego 2007, 10:47E-mail to szybki i wygodny sposób komunikowania się z innymi ludźmi. Czy jednak pozwala dokładnie przekazać intencje adresatowi, czy też stanowi raczej źródło przekłamań i nieporozumień?
![](/media/lib/64/notatnik-15d967d419bdaa82f1451f875f57f45b.jpg)
Uniwersalny test na inteligencję
25 marca 2011, 16:41Naukowcy z Australii i Hiszpanii pracują nad uniwersalnym testem na inteligencję. Ponieważ jego rozwiązanie nie wymaga posługiwania się językiem, mogłyby go rozwiązywać najprzeróżniejsze istoty i byty, np. zwierzęta, programy komputerowe czy przedstawiciele obcych cywilizacji. Co więcej, dałoby się porównywać ich IQ.
![](/media/lib/236/n-fordwsniegu-794d97d9f8f2e72e55972d74c1ee080d.jpg)
Autonomicznie w śniegu
13 stycznia 2016, 09:12Ford zaprezentował materiał wideo, na którym widzimy, jak autonomiczny samochód tej firmy radzi sobie podczas opadów śniegu. Materiał pokazuje, na ile rozwinięta jest technologia samochodów jeżdżących bez pomocy kierowcy.
![Telostylinus angusticollis](/media/lib/35/9797_web-7c8d07d92ac8bc460de15565f897f327.jpg)
Życie pod kloszem spowalnia starzenie
8 września 2008, 23:00Niektóre ze zwierząt wykorzystywanych do badań naukowych starzeją się na wolności co najmniej dwukrotnie szybciej, niż w warunkach laboratoryjnych - dowiadujemy się dzięki amerykańskim naukowcom. Odkrycie może mieć istotny wpływ na interpretację wyników wielu eksperymentów.
![](/media/lib/116/n-chipsy-95a5ce109a6a6d908e7ebe4b0c1954c8.jpg)
Inny kolor - koniec jedzenia
23 maja 2012, 08:22Nowy sposób na przejadanie się? Jadalne znaki stopu. Brian Wansink z Uniwersytetu Cornella wpadł na pomysł, by w przypadku chipsów zapakowanych w tubę zaznaczyć wielkość porcji za pomocą chipsów w kolorze czerwonym. Miały one działać jak podświadomy sygnał, że należy się zatrzymać.
![](/media/lib/356/n-uluru-eaa1ea7651220e4f988a9288de3d9a36.jpg)
W miesiącach poprzedzających wejście w życie zakazu wspinaczki turyści zadeptują święte miejsce Aborygenów
11 lipca 2019, 14:21W miesiącach poprzedzających wejście w życie zakazu wspinaczki na Uluru, święte miejsce aborygenów, turyści masowo podejmują próby zdobycia tej formacji skalnej. W mediach społecznościowych krążą zdjęcia, na których na zboczu widać długie kolejki. Niektórzy komentatorzy porównują to do sytuacji panującej na Mount Everest.
![](/media/lib/37/oko-1cb7d3a5c70dbeb118dcdc04c8e4fdcf.jpg)
Jak się nastawisz, tyle zobaczysz
29 kwietnia 2010, 09:32Ludzie widzą lepiej, gdy eksperymentalnie wytworzy się w nich takie nastawienie. Wg psychologów, oczekiwania naprawdę zwiększają ostrość widzenia, a nie zwiększają czujność czy motywację do koncentrowania się na obiektach (Psychological Science).
![](/media/lib/98/n-burzasloneczna-1211988c3d9eb2226c481dc567cbdc48.jpg)
Wkrótce dojdzie do zmian biegunów na Słońcu
7 sierpnia 2013, 12:48Wygląda na to, że w ciągu 3-4 miesięcy dojdzie do całkowitej zmiany biegunów pola magnetycznego Słońca - mówi fizyk Todd Hoeksema z Uniwersytetu Stanforda. To będzie miało wpływ na cały Układ Słoneczny dodaje
![](/media/lib/453/n-karlik-wiekszy-4547e15a57c9cfe5f713400d0893123c.jpg)
Naukowcy badają migracje nietoperzy na południowym Bałtyku
30 kwietnia 2021, 09:54Od początku kwietnia na południowym Bałtyku prowadzone są badania migracji nietoperzy. Projekt jest realizowany przez pracowników i doktorantów Katedry Ekologii i Zoologii Kręgowców Uniwersytetu Gdańskiego (UG), którzy współpracują z naukowcami z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. Detektory ultradźwięków zarejestrują sygnały echolokacyjne wysyłane przez nietoperze. Ich nagrywanie pozwoli określić przelatujące gatunki, a także oszacować skalę i terminy zjawiska.
![](/media/lib/2/1172053615_396973-e41d7ec70695b46aa8c054435361b498.jpeg)
Zmiana koloru, czyli jak oślepić kubki smakowe
21 lutego 2007, 10:22Co najbardziej wpływa na odczuwanie smaku? Wielu ludzi powie, że oczywiście sam smak. Nic bardziej mylnego. Okazało się bowiem, że manipulowanie kolorem soku pomarańczowego zniekształca postrzeganie jego walorów smakowych. Jest to czynnik silniej wpływający na percepcję, np. zdolność różnicowania, niż cena czy rzeczywista jakość.